Nyheter

Medling är en beprövad metod mot ungdomsbrott, debatt i Svenska Dagbladet

February 19, 2020

Forskarna Lottie Wahlin (fil dr, Institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet) och Maritha Jacobsson (docent, Centrum för socialt arbete, Uppsala universitet)frågar i en debattartikel i Svenska Dagbladet varför inga politiker intresserar sig för de brottsförebyggande metoder som redan finns och som skulle kunna utvecklas,exempelvis medling?"Det tycks således som att det saknas åtgärder för att förebygga och hanteraungdomskriminalitet. Men det stämmer inte. Socialtjänsten har möjlighet att agera. Medling är ett bra exempel på en åtgärd för att hantera ungdomskriminalitet,förebygga vidare brott och stötta parterna, särskilt brottsoffren, efter enbrottshändelse.""Vi behöver således inte uppfinna hjulet igen utan kan använda de metoder somredan finns: som är beprövade, beforskade och lagstiftade (i medlingslagen,socialtjänstlagen och lagen om unga lagöverträdare). Medling ersätter dessutom inte den vanliga rättsprocessen, utan är ett komplement, så ingen behöver oroa sig för att den unge rånaren ska slippa undan."Se hela artikeln här:https://www.svd.se/beprovade-metoder-finns-mot-ungdomsbrott

Konferens om konfliktlösning som metod för att minska ungdomsbrottslighet

February 16, 2020

SFM har tidigare rapporterat om Fryshusets olika initiativ för att öka kompetensen i konfliktlösning och medling. Målsättningen är att öka kunskapen och engagemanget för demokrati och fredsbyggande. Nu arrangerar Fryshuset en konferens med tema konfliktlösning som metod för att minska ungdomsbrottslighet. Idag på rapport ges ett inslag om detta som du kan se här:Rapport, SVT Play”De konfliktlinjer som skapar problem kan inte ordnas upp av Fryshuset, av poliseneller socialarbetare. Det krävs en gemensam insats”, säger Colin Craig, en avfreds- och konflikthanterarna i inslaget.

Tidningen "Svensk Polis" skriver om Medling

February 10, 2020

Tidningen Svensk Polis skriver om unga som rånar unga och hur processen kan se ut. I artikeln redogörs bland annat för medling. SFM glädjer sig åt att medling getts stort utrymme i texten.Det är en välskriven och intressant artikel som du kan läsa i sin helhet här:Tidningen Svensk PolisNedan presenteras delar av artikeln:Poliserna Anna Eriksson och Ann Nyberg tror på medling mellan gärningspersoner och brottsutsatta. Brottet är begånget, skadan är skedd men det är ändå bra attreflektera över hur framtiden ska gestalta sig.Intervjuad i artikeln är också SFMs ledamot Emmelie Michael som berättar allmänt om medling, hur det går till men också om olika upplevelser från genomförda medlingar.Hon berättar bland annat om ett fall när en kille hotade en tjej med ett pistolliknande föremål. Tjejen visste inte att det ”bara” var en replika och blev väldigt rädd medan han tyckte att det var en struntsak. I medlingen kunde han förstå hennes rädsla och säga förlåt. Och tjejen kände att hon kunde ta emot hans ursäkt.– Syftet är att minska negativa följder av ett brott för båda parter. Gärningspersonen ska kunna ta ansvar för sin del samtidigt som det är ett stöd för den brottsutsatta som får möjlighet att möta den som har begått brottet. Medling är ett annorlunda avslut än en rättsprocess. Som brottsutsatt får man möjlighet att ställa sina egna frågor tillgärningspersonen. Då är det ingen åklagare eller advokat som ställer frågorna,säger Emmelie Michael.Hon berättar vidare om en misshandel på en skola mellan två killar. Den ena killen blev skallad av den andra. Båda var nervösa inför medlingen. När de skulle säga hej då efter samtalet tog de varandra i handen och gav varandra en ryggdunk.– Det kändes som en lättnad, säger Emmelie Michael.

Nätverksträff om Familjemedling 3 mars på restaurang häktet

February 10, 2020

Kvällens gäst är Anna Flodin, Rådman vid Stockholms tingsrätt med engagemang i familjerättsligt arbete och tidigare engagerad i SFM.

Vi träffas under trevliga former, samtalar om kvällens ämne och utbyter erfarenheter om familjemedling i allmänhet

Vad är domarens förväntan på medlingen, vad önskar sig domaren av medlaren, finns det en debatt domare emellan om medlingens styrkor och svagheter i familjemålen? Har synen på medling förändrats? Detta och säkert mycket mer får vi chans att prata med Anna om under kvällen!Anmälningsavgiften är 200 kr för medlemmar (270 kr för icke-medlemmar) och inkluderar enkel plockmat och en valfri dryck.

3/3 kl 17.30 - 19.30. Hornsgatan 82. Tunnelbana: Zinkensdam eller Mariatorget. Anmälan: www.s-f-m.se (anmälningsformulär kommer upp inom kort).