Nyheter

Medlingens dag 15 november 2024 – Ta chansen att lyssna på de främsta experterna inom medling!

October 20, 2024

Varmt välkommen till årets Medlingens dag; en unik konferens där Sveriges främsta medlare, poliser, pedagoger, personalvetare, jurister, beteendevetare, socionomer, psykologer och andra som på olika sätt arbetar inom medlingsområdet samlas för en dag fylld av kunskap, inspiration och nätverkande.

15 november 2024 (förlängd sista anmälningsdag 1 november 2024)
Van der Nootska palatset, Sant Paulsgatan 21, 118 46 Stockholm
2 750 kr inkl lunch och fika
2 250 kr för redan medlem i SFM

Om du har frågor, kontakta info@s-f-m.se

PROGRAM

8.30–9.00 Registrering och frukostsmörgås

9.00–9.15 Välkomna – SFM:s ordförande advokat Anna Hellron Wikström

9.15–10.30 Hantera olika typer av aggressivitet – Alexander Tilly, leg. psykolog

10.30–10.45 Paus

10.45–12.00 Medlarstrategier i väpnade konflikter – Peter Wallensteen, professor emeritus vid Uppsala universitet och University of
Notre Dame, USA

12.00–13.00 Lunch

13.00–14.15 Medling med Nonviolent Communication – Liv Larsson,
medlare, författare och utbildare

14.15–14.45 Eftermiddagsfika

14.45–16.00 Medling i norsk domstol – Rikke Lassen, domare vid Oslo tingsrätt

16.00–16.15 Avslutning

Alexander Tilly - Hantera olika typer av aggressivitet

I samband med medling kan vi möta olika former av reaktioner och påtryckningar. Upprörda känslor kan vara nog så svårt att bemöta. Men hur kan vi identifiera och hantera påtryckningar som används mer kontrollerat och medvetet? Alexander Tilly föreläser om skillnader mellan proaktiv och reaktiv aggressivitet, om verktyg för att motverka upptrappning och hur vi kan balansera empatiskt lyssnande med nödvändiga gränsdragningar. Föreläsningens syfte är att ge kunskap som kan tillämpas i praktiken i medlarens dagliga arbete.

Alexander Tilly, leg. psykolog och författare, utbildar sedan år 2000 verksamheter i en mängd branscher om konflikthantering och säkerhet. Han har lång erfarenhet av att hjälpa socialtjänst, psykiatri, skolor, universitet, domstolar, kommuner och myndigheter. Bland uppdragsgivarna finns bl.a. Justitiekanslern, Valmyndigheten, Åklagarmyndigheten, Polismyndigheten, Kronofogden och Rättsmedicinalverket.

Peter Wallensteen - Medlarstrategier i väpnade konflikter

Våldsanvändning mellan människor, grupper och samhällen ställer mänskliga relationer inför till synes omöjliga utmaningar. Ändå finns det tredje parter i flertalet konflikter. Vad kan de göra, hur kan de gå till väga och vad kan bli resultatet? Peter Wallensteen talar utifrån forskning och egna erfarenheter som medlare i ett antal konflikter under de senaste 30 åren.

Peter Wallensteen är professor emeritus vid Uppsala universitet och University of Notre Dame, USA. Han är vice ordförande Alva Myrdals centrum för kärnvapennedrustning och ingår i styrelsen för Kroc Institute for International Peace Studies, University of Notre DamePeter Wallensteen har skrivit om medling (ofta tillsammans med Isak Svensson, t.ex. boken Fredens diplomater) och forskat om konfliktlösning, krigsorsaker och ekonomiska sanktioner. Han var ledare för institutionen för freds- och konfliktforskning i Uppsala under dess första 27 år.

Liv Larsson- Medling med Nonviolent Communication

Medling med Nonviolent Communication, NVC, innebär att fokus (i alla fall till en början) läggs på kontakten mellan parterna. Det grundar sig på antagandet att det kommer att vara lättare att hitta och behålla en lösning när den mellanmänskliga kontakten finns där. Liv Larsson undersöker vilken roll språket spelar vid konflikter samt hur tillit kan (åter)skapas. Ett annat antagande som den här medlingsformen bygger på är att det går att hitta mänskliga behov även bakom krav, hot och bedömningar. Medlaren kan öva upp sin förmåga att höra bortom orden och peka ut kontaktytorna. En inspirerande föreläsning baserad på berättelser, frågeställningar, modeller och några kortare interaktiva övningar.

Liv Larsson har tre decennier av erfarenhet inom konflikthantering och medling. Förutom att vara medlare är hon författare till 24 böcker samt utbildare, både i Sverige och internationellt. En av hennes inspirationskällor är Marshall Rosenbergs, grundaren till Nonviolent Communication och hon har skrivit boken Medling med Nonviolent Communication som är publicerad på mer än 10 språk världen över. Hon arbetar bland annat med FSC för att medla processer mellan svenska och norska samebyar och skogsbolag, medlar i mindre och mellanstora företag och i familjer.

Rikke Lassen- Medling i norsk domstol

I Norge medlar tingsrättsdomare i vårdnadstvister, oftast tillsammans med en sakkunnig psykolog, efter att parterna varit hos familjerätten. Domaren ansvarar för barnets rätt till delaktighet och kan exempelvis upprätta ett interimistiskt avtal om boende och umgänge och följa ärendet över tid. Rikke Lassen ger en överblick över det norska systemet och lyfter olika frågor och kritik som riktats mot det.

Rikke Lassen är sedan år 2014 domare i Oslo tingrett och har dessförinnan en lång erfarenhet som advokat med särskild inriktning på barnrätt och brottmål. Hon är bland annat en erfaren föreläsare, författare till facklitteratur och leder norska domares nationella expertgrupp inom barnrätt.

Föreläsningen hålls på norska.

Årsmöte SFM

February 15, 2024

Svenskt Forum för Medling och konflikthantering kallar till Årsmöte
15 april 2024 kl 17.00-20.00 Teams

Anmälningslänk

Sista amälningsdag 1 april

Förslag som en medlem önskar få behandlat på årsmötet, skall vara ordföranden tillhanda minst en kalendermånad före årsmötet dvs senast den 15 mars 2024.

Årsmötets agenda
1. Val av ordförande för årsmötet
2. Val av sekreterare för årsmötet
3. Mötets behöriga utlysande
4. Styrelsens verksamhetsberättelse och ekonomisk rapport
5. Revisorns revisionsberättelse
6. Beviljande av ansvarsfrihet för styrelsen
7. Fastställande av medlemsavgift
8. Behandling av budget och verksamhetsplan
9. Behandling av inkomna medlemsförslag
10. Val av ordförande samt ytterligare minst fyra styrelsemedlemmar och två suppleanter
11. Val av valberedning
12. Val av revisor
13. Mötet avslutas

Digital Nätverksträff SFM: Vad är samarbetssamtal och vad är medling?

September 26, 2023

Är samarbetssamtal och medling olika saker eller handlar det egentligen om samma sak? Är framgångsfaktorerna i samtalen olika beroende på om det är samarbetssamtal eller medling?

Hur mycket betyder det att föräldrar söker frivilligt till samtalen alternativt om domstolen beslutat om dem? Hur påverkar timing? Hur får barnens röst sin plats i samtalen? Hur påverkar samtalsledarens bakgrund lösningarna? Hur dokumenteras överenskommelserna?

Bernt Wahlsten har nyligen utkommit med boken ”Vad är samarbetssamtal och hur gör man? - En liten introduktion till familjemedling”. Koppla upp i vårt digitala nätverksmöte den 4 oktober kl 18.30 och lyssna på Bernt och diskutera frågor på detta tema!

Bernt Wahlsten är familjerättssocionom och har arbetat med familjerätt sedan 1979. Han var ordförande i yrkesföreningen Familjerättssocionomernas Riksförening från bildandet 1996 fram till 2002. Bernt har sedan dess regelbundet hållit grundkurser i samarbetssamtal för familjerättssocionomer, undervisat vid Domstolsverkets utbildningar för domare, och var under åren 2009–2018 även kursansvarig för fördjupningsutbildningarna i samarbetssamtal samt vårdnadsutredningar vid Ersta Sköndals högskola i Stockholm.

Vad? Familjemedlargruppen inom SFM bjuder in till digital nätverksträff

När? 4 oktober kl 18.30 (Sista anmälningsdag 3 oktober)

Hur? Träffen sker via Teams och länken skickas ut till anmälda dagen innan träffen. Anmälan är gratis för er som redan är medlemmar i SFM, eller som väljer att bli medlemmar (200 kr). Betalning sker genom swish till nr: 123 198 87 65 (uppge epost för att ta del av våra utskick). Maila oss om du önskar kvitto: info@s-f-m.se

Det går inte att betala med faktura.

Anmäl dig här

Digital nätverksträff: Medling ur brottsutsattas perspektiv

September 26, 2023

Brottsmedlargruppen bjuder in till en spännande nätverksträff i tre delar:

Vi gästas av Anna Rypi, Universitetslektor i sociologi och socialt arbete på Lunds universitet, som kommer att prata om brottsutsattas upplevelser av medling utifrån hennes tidigare studier. Anna har forskat kring brottsutsatthet och medling vid brott och är medförfattare till boken "Medlingens moral, emotioner och mångfald".

Vi lyssnar sedan tillsammans på en intervju med en brottsutsatt som beskriver sitt deltagande i en medlingsprocess.

Vi avslutar träffen med en gruppdiskussion kring brottsutsattas möjligheter och rättigheter samt medlarens ansvar att tillgodose brottsutsattas behov.

Vad? Brottsmedlargruppen inom SFM bjuder in till digital nätverksträff med gäst Anna Rypi.
När? Den 19 oktober 2023, klockan 10.00-11.30 (Sista anmälningsdag onsdag 18 oktober)
Hur? Träffen sker via Teams och länken skickas ut till anmälda dagen innan träffen. Anmälan är gratis för er som redan är medlemmar i SFM, eller som väljer att bli medlemmar (200 kr). Betalning sker genom swish till nr: 123 198 87 65 (uppge epost för att ta del av våra utskick). Maila oss om du önskar kvitto: info@s-f-m.se Det går inte att betala med faktura.

Varmt välkomna!

Anmäl dig här

Medlingens dag 17 november 2023, – Samlingspunkt för Sveriges främsta medlare!

August 20, 2023

Konferensen ”Medlingens dag” har funnits över 20 år och samlar Sveriges främsta medlare, poliser, pedagoger, personalvetare, jurister, beteendevetare, socionomer, psykologer och andra som på olika sätt arbetar inom medlings­området och vill fördjupa sina kunskaper, nätverka och byta erfarenheter. I år samlar vi de ledande experterna inom barnsamtal, fredsforskning, psykopati och internationell familjemedling på en och samma konferens.

Programmet

Anmäl dig här

Nätverksträff familjemedling: Barnsamtal i teori och praktik

April 20, 2023

Vi gästas av familjemedlare Cecilia Granberg, som även arbetar som kvalitetssamordnare vid Luleå tekniska universitet. Cecilia har lång erfarenhet som medlare samt som verksam inom nationella och internationella medlingsföreningar.
Vid denna digitala nätverksträff erbjuds en internationell utblick över forskning, metoder och praktisk tillämpning vid barnsamtal för att därefter landa i svensk kontext. Cecilia kommer att dela med sig av erfarenheter från barnsamtal där risker och möjligheter kommer att belysas. Särskilt fokus kommer att läggas vid metoden Child-Inclusive Mediation, som visat goda resultat i en longitudinell studie.

I slutet finns möjlighet att ställa frågor och dela erfarenheter av barnsamtal.

Vad? Familjemedlingsgruppen inom SFM bjuder in till digital nätverksträff med gäst familjemedlare Cecilia Granberg

När? Den 4 maj 2023, klockan 18.00-19.30. Sista anmälningsdag 2 maj

Hur? Träffen sker via Teams och länken skickas ut till anmälda dagen innan träffen. Anmälan är gratis för er som redan är medlemmar i SFM, eller som väljer att bli medlemmar (200 kr). Betalning sker genom swish till nr: 123 198 87 65 (uppge epost för att ta del av våra utskick). Maila oss om du önskar kvitto: info@s-f-m.se Det går inte att betala med faktura.

Anmälningslänk

Nätverksträff SFM: Samverkan med polisen kring medling med anledning av brott

April 6, 2023

Många brottsmedlare upplever samarbetet med polisen som svårt och krångligt, och att få in medlingsärenden är troligtvis den svåraste pusselbiten av alla.

På nätverksträffen delar vi med oss av risk- och framgångsfaktorer när det gäller samarbetet med Polisen – för att samla in konkreta tips och verktyg som brottsmedlare runt om i landet kan ta med sig i sitt dagliga arbete.

Vad? Brottsmedlargruppen inom SFM bjuder in till digital nätverksträff

När? Onsdag den 10 maj 2023 kl 10.30 - 12.00

Hur? Träffen sker via Teams och länken skickas ut till anmälda dagen innan träffen. Anmälan är gratis för er som redan är medlemmar i SFM, eller som väljer att bli medlemmar (200 kr). Betalning sker genom swish till nr: 123 198 87 65 (uppge epost för att ta del av våra utskick). Maila oss om du önskar kvitto: info@s-f-m.se
Det går inte att betala med faktura. Sista anmälningsdag 8 maj. Anmälningslänk


Varmt välkomna!

/Svenskt Forum för Medling och konflikthantering

Varmt välkommen!

SFM

Svenskt Forum för Medling och konflikthantering kallar till Årsmöte

February 21, 2023

Tisdagen den 20 april 2023 kl 18.00 – 20.00 Teams

Anmälningslänk

Sista anmälningsdag 2 april 2023

Förslag som en medlem önskar få behandlat på årsmötet, skall vara ordföranden tillhanda minst en kalendermånad före årsmötet dvs senast den 20 mars 2023.

Årsmötets agenda
1. Val av ordförande för årsmötet
2. Val av sekreterare för årsmötet
3. Mötets behöriga utlysande
4. Styrelsens verksamhetsberättelse och ekonomisk rapport
5. Revisorns revisionsberättelse
6. Beviljande av ansvarsfrihet för styrelsen
7. Fastställande av medlemsavgift
8. Behandling av budget och verksamhetsplan
9. Behandling av inkomna medlemsförslag
10. Val av ordförande samt ytterligare minst fyra styrelsemedlemmar och två suppleanter
11. Val av valberedning
12. Val av revisor
13. Mötet avslutas

SFM medverkar i tidningen Socionomen

February 20, 2023

I artikeln "Så hjälper vi förövare och brottsutsatta att mötas" i tidningen Socionomen medverkar Svenskt Forum för Medling och konflikthantering och berättar om Medling vid brott. "Att mötas efter ett begånget brott har visat sig ha läkande effekter för både brottsutsatta och gärningspersoner. Ändå är medling vid brott en relativt lågprioriterad verksamhet i Sverige. Varför?"

Läs artikeln här

SFM gästades av Jan Eliasson

January 2, 2023

SFM gästades av den välkände toppdiplomaten Jan Eliasson, en veteran inom internationell medling och samarbete vid vår senaste nätverksträff. Eliasson delade med sig av sina erfarenheter att medla i internationella förhandlingar och väpnade konflikter. Han framhöll särskilt vikten av tidpunkten för medling, de personliga relationernas roll och den centrala funktion som orden har i diplomatiska processer. Ord kan vara helt avgörande för att nå lösningar. Diskussionen leddes av Filippa Freijd och Isak Svensson.

Läs mer i Eliassons nya bok Ord och handling: ett liv i diplomatins tjänst.

SFM nätverksträff med Jan Eliasson

October 21, 2022

Svenskt Forum för Medling och konflikthantering bjuder in till digital nätverksträff tisdagen den 29 november 2022 kl 16.30.

Anmälan

Denna gång gästas vi av Jan Eliasson, tidigare utrikesminister och vice generalsekreterare i FN, aktuell med boken ”Ord och handling – Ett liv i diplomatins tjänst”.

Många av de färdigheter och verktyg medlaren använder sig av - så som relationsbyggande, aktivt lyssnande, kulturell förståelse, timing och ordval – är i hög grad gemensamma och oberoende av tillämpningsområde. Vi får denna eftermiddag en spännande inblick i medlingens teknik och dynamik genom en internationell medlingserfarenhet.

Med utgångspunkt i sin bok delar Jan Eliasson med sig av sina erfarenheter och lärdomar från sitt arbete inom medling och förhandling, och presentera några insikter kring de faktorer som varit avgörande för att lyckas i medling eller förhandling.

Presentationen följs av ett reflekterande samtal på temat modererat av Isak Svensson, professor vid Institutionen för freds- och konfliktforskning, Uppsala Universitet.

Välkommen till en eftermiddag med möjlighet till gemensamma reflektioner, tankar och frågor.

Anmälan är gratis för er som redan är medlemmar i SFM 2022, eller som väljer att bli medlemmar för verksamhetsåret (200 kr). Betalning sker genom swish till nr: 123 198 87 65, uppge där epost för att ta del av våra utskick (maila om du önskar kvitto: info@s-f-m.se).

Varmt välkommen!

SFM

Nätverksträffen med Advokat Tove Sander

October 20, 2022

Den 20 oktober höll SFM en digital nätverksträff där Advokat Tove Sander berättade om sin roll som både partsombud och medlare i tvister om vårdnad, boende och umgänge, vad de olika rollerna innebär för henne samt hur hon påverkats som ombud av att hon även arbetar som medlare och vice versa.

Träffen blev mycket lyckad och deltagare med skilda professioner över hela landet deltog.  

Tove Sander berättade om hur hon alltid medlar tillsammans med någon och de många fördelar hon såg med detta, inte minst den ovärderliga möjligheten att diskutera medlingen tillsammans med sin medmedlare. Tove beskrev hur hon arbetar mycket med parternas bild av varandra och föräldrarelationen och hon framhöll vikten av att medlare använder en modell som medlaren själv känner sig trygg i.

Tove beskrev hur hon ofta har barnsamtal i medlingarna och poängterade vikten av ombudets viktiga roll i medlingsprocessen, att finnas anträffbar och stötta klienten genom hela processen och beskriva effekterna av det avtal som medlaren tillsammans med parterna arbetar fram. Tove framhöll även ombudets viktiga roll att verka för att medlingen leder till att konfliktnivån trappas ned och inte tvärtom.

När i processen som medlingen ska komma in blev också en fråga och likaså hur rätt medlare ska matchas till parternas specifika behov.

Toves presentation ledde till flera intressanta frågor och ett givande informationsutbyte mellan deltagarna. SFM tackar Tove Sander och övriga deltagare för er medverkan!

Nätverka med familjemedlare 20 oktober

October 3, 2022

SFM bjuder in till digital nätverksträff 20 oktober. Denna gång gästas vi av advokat Tove Sander som kommer att reflektera runt sina olika roller i rättsprocesser runt vårdnad, boende och umgänge. I vissa fall är hon partsombud för ena föräldern och i andra fall tar hon uppdrag som medlare från tingsrätten, för att hjälpa föräldrarna att hitta en gemensam samförståndslösning på sin konflikt.

Tove Sander kommer att reflektera över sina olika roller, vad de innebär för henne samt hur hon påverkats som ombud av att hon även arbetar som medlare och vice versa.  

Tove Sander verkar som advokat i Stockholm sedan 2014 och har arbetat med medling sedan 2019. Hon har dessförinnan arbetat i 15 år som fritidsledare och har därifrån stor erfarenhet av att samtala med såväl barn och ungdomar som med tonårsföräldrar.

Kvällen innebär också möjlighet till gemensamma reflektioner, tankar och frågor runt detta ämne tillsammans med Tove Sander och SFM  

Varmt välkomna!

Anmälan

Nätverksträff Aktivt lyssnande i Stockholm13 september

August 23, 2022

Svenskt Forum för Medling och Konflikthantering (SFM) bjuder in till nätverksträff i Stockholm.

Förmågan att uppmärksamt, fokuserat, och utan förutfattade meningar lyssna på andra människor är en helt avgörande förmåga för den som medlar i konflikter. Men aktivt lyssnande kan vara svårt - och forskning visar att övning ger färdighet. 

SFM arrangerar därför en praktiskt inriktad färdighetsträning av aktivt lyssnande, med psykologen och fredsforskaren Karen Brounéus. Karen Brounéus är en ledande forskare inom studier av försoningsprocesser efter inomstatliga konflikter, tränare i mindfulness, och har under flera år undervisat i aktivt lyssnande, inom ramen för bland annat kursen Negotiation and Mediation in Practice (Uppsala Universitet). 

Under workshopen kommer vi att få öva oss praktiskt i färdigheten att lyssna aktivt, och reflektera över hur vi kan bli bättre lyssnare. Denna workshop är också en möjlighet att bygga nätverk: att träffa andra med erfarenhet eller intresse av medling och dela erfarenheter.

Tisdag 13 september, 2022, 17.00-19.00

Lokal: O'Learys, Storgatan 27, Östermalm, Stockholm

Kostnad: 210 (för medlemmar) inkluderar dryck och lättare tilltugg (veg)Sista anmälningsdag: 9 september 2022

Anmäl dig här: Nätverksträff Aktivt lyssnande i Stockholm13 september (google.com)

Anmälan förutsätter att du är medlem i SFM 2022 eller att du väljer att bli medlem (200 kr).
Betalning av medlemsskap  sker genom swish till nr: 123 198 87 65
(maila oss om du önskar kvitto: info@s-f-m.se).
Det går inte att betala med faktura.

Kostnad för workshopen (för alla som är medlemmar) är 210 kr och inkluderar dryck och lättare tilltugg (veg). 
Sista anmälningsdag: 8 september 2022.

Betalning av workshop sker genom swish till nr: 123 198 87 65

Möte med IVO

July 15, 2022

Idag har SFM haft möte med IVO som är tillsynsmyndighet för medling med anledning av brott. Brottsmedlargruppen har redovisat översynen som gjorts kring omfattningen av brottsmedling i Sverige.

Nätverksmöte Mindfulness för medlare

May 9, 2022

Under en kväll i början av maj var vi ett gäng medlare som kopplade upp oss för att prata om vad medlarens egna inre påverkar i och påverkas av medling.

Gert Nilsson Eldrimner, advokat och medlare, lyfte frågorna om behovet av att vara medvetna om att våra egna inre processer, våra personliga erfarenheter och reaktioner kan påverka en medling.

Gert hänvisar bland annat till artikeln ”Implicit bias and the illusion of mediator neutrality” av Carol Izum i Journal of Law and Policy 2010. Hon skriver där bl a “För att upprätthålla neutralitet måste medlare vara medvetna om sina antaganden, fördomar och bedömningar av deltagarna i processen, särskilt i de fall där de har starka reaktioner på en av parterna.” Författaren skriver vidare ”För att uppnå opartiskhet krävs att medlare har insikt i sina egna perspektiv och erfarenheter och (att förstå) vilken inverkan dessa har på deras relation med parterna i medlingen.”

Även sådant som att snegla på track record eller egen dagsform är sådant som kan påverka medlarens arbete bortom formell kompetens och metoder. Vi konstaterar i samtalet att arbetet med två medlare kan, om relationen är öppen och tillitsfull, möjliggöra medvetenhet om olika saker som kan påverka opartiskhet och neutralitet. För dem av oss som mest arbetar ensamma krävs medvetenhet – ”mindfulness”- om minor i vårt inre. Genom att ge oss själva tid till reflektion innan och efter medlingsarbete kan vi kanske bättre få syn på riskerna?

Under senare delen av kvällen talade vi också någon om hur medling påverkar medlaren. Att arbeta inom ett arbetsområde så sprängfyllt av känslor och som kan beröra barn och utsatta i brottsmedling kan vara slitsamt. Hur tar vi hand om oss själva och hur hanterar vi det utan att hårdna eller ta med oss erfarenheterna på ett skadligt sätt i fortsatt arbete? Nina Stenbom berättade om Per Isdal, psykolog och grundare av ATV (Alternativ till vold) som länge arbetat med våld och övergrepp som brukar säga att ”Alla behöver hitta sin lägereld”. Var finner vi vägar att bearbeta och fylla på med förtröstan och lugn? Vi talar om möjligheter till handledning och röster lyftes angående möjlighet för föreningen att kanske titta vidare på frågan att kanske kunna samordna något sådant i framtiden.

Förhoppningsvis fick kvällens deltagare några nya tankar att suga på runt sin egen person och medlingsarbetet. Vi tackar alla som deltog i samtalet!

SFM vill tacka för deltagandet vid kvällens nätverksträff

April 27, 2022

Nätverksträffen inleddes med en presentationsrunda och bland deltagarna fanns flera olika yrkeskategorier och en stor geografisk spridning vilket var roligt och bidrog till olika perspektiv på samtalet. Därefter presenterades översynen av brottsmedlingen i Sverige som Brottsmedlargruppen i SFM under många månader arbetat med. Det har varit ett omfattande arbete (vill du ha resultatet av kartläggningen mejla brottsmedling@s-f-m.se). Därefter var det fri diskussion och erfarenhetsutbyte särskilt med fokus kring hur det fortsatta arbetet kan se ut. Tack igen till alla deltagare som gjorde nätverkskvällen så lyckad. Ni som deltog på nätverksträffen kommer imorgon att få ett mejlutskick med presentationen, information om hur ni kommer i kontakt med forskarna som skriver om medling med anledning av brott i antologin om medling och annan information från kvällen.

Brottsmedlargruppen vill också passa på att tacka alla kommuner som deltagit i denna kartläggning och vi uppskattar alla svar vi fått in. Det kan konstateras att många kommuner kämpar och försöker få till medling med anledning av brott och att flera kommuner arbetar för att öka samverkan och kunskapen om medling vilket är positivt.

Svenskt Forum för Medling och konflikthantering kallar till Årsmöte

February 22, 2022

Tisdagen den 5 april 2022 kl 18.00 – 20.00 Teams

Anmälningslänk

Sista anmälningsdag 31 mars

Förslag som en medlem önskar få behandlat på årsmötet, skall vara ordföranden tillhanda minst en kalendermånad före årsmötet dvs senast den 5 mars 2022.

Årsmötets agenda

1. Val av ordförande för årsmötet
2. Val av sekreterare för årsmötet
3. Mötets behöriga utlysande
4. Styrelsens verksamhetsberättelse och ekonomisk rapport
5. Revisorns revisionsberättelse
6. Beviljande av ansvarsfrihet för styrelsen
7. Fastställande av medlemsavgift
8. Behandling av budget och verksamhetsplan
9. Behandling av inkomna medlemsförslag
10. Val av ordförande samt ytterligare minst fyra styrelsemedlemmar och två suppleanter
11. Val av valberedning
12. Val av revisor
13. Mötet avslutas

Tack till medverkande vid nätverksträffen idag

February 10, 2022

Dagens nätverksträff hade mycket god uppslutning vilket visar på att det finns ett intresse av att nätverka. Kvällen bjöd på tre huvudtalare med lång medlingserfarenhet som delade med sig av några av sina mest minnesvärda medlingar som övriga deltagare sedan kunde reflektera kring. Det var ett lärorikt möte mellan engagerade medlare och medlingsintresserade från norr till söder i vårt land. Det är fantastiskt vilket utbyte av erfarenheter och inspiration en sådan här nätverksträff kan ge! Ett medskick: den mest minnesvärda ”medlingen” kan också vara ett förmöte. Tack till samtliga deltagare!

Nätverksträff Medling vid brott 10 februari - Min mest minnesvärda medling - Vad hände egentligen i det slutna medlingsrummet?

February 8, 2022

10/2 Kl. 18.00-20.00, online via Zoom. Alla som är intresserade av medling vid brott är välkomna.

Anmälningslänk

Under denna nätverksträff kommer erfarna medlare att dela med sig av några av sina mest minnesvärda medlingar. Detta kan vara allt ifrån att det var den roligaste, allvarligaste, mest spännande eller bara den som fastnat kvar hos en mest.

Vi vill genom detta tema bjuda på medlingar som vi varit med om! Detta tänker vi ger en utökad förståelse, inspiration och kunskap om medling i praktiken.

Vi hoppas också att ni som deltar på nätverksträffen vill dela med er! Vi vill gärna att ni tänker på någon medling som ni upplever som minnesvärd, som vi kan få ta del av.

Om ni har personer inom er kommun som ni skulle vilja introducera i medling, bjud gärna med dem också. Skicka informationen och länken med anmälan till dem.

En framgångsrik Medlingens dag 2021

January 29, 2022

Medlingens Dag genomfördes framgångsrikt den 26 november i Stockholm. Intresset var stort, med många deltagare, både nya medlemmar och andra som varit med längre. Medlingens Dag är en unik möjlighet att skapa nya kontakter mellan personer i Sverige som är aktiva som medlare på olika nivåer och i olika sammanhang.

Dagen gav möjlighet till fördjupning och förståelse om olika konflikter – inklusive vårdnadstvister, partnervåld, motsättningar mellan religiösa grupper – och exempel på hur medlare har verkat (eller kan verka) för att få till stånd mer konstruktiva lösningar på sådana motsättningar.

Det var särskilt intressant att se de specifika utmaningar som medlare möter i olika konfliktsammanhang. Bristen på medlingsutbildning och systematisk metodutveckling, bristen på institutionellt stöd i juridiska processer, att konfliktparter ofta vänder sig senare (snarare än tidigare) till medlare, maktobalans och risken för våld och mer sublima former av förtryck och kontroll (inklusive föräldraalienation) var bara några av de utmaningar som togs upp under dagen.

Medling är en viktig konfliktlösningsmetod som är underutnyttjad i Sverige. Potentialen är stor för att utveckla medlingen som ett sätt att få till stånd mer konstruktiva sätt att hantera konflikter. Användningen av medling oavsett om det är mellan vårdnadshavare, partner, grupper, grannar, elever, stater eller rebellgrupper ser väldigt olika ut, men själva medlingsprocessen har stora likheter oavsett vilken nivå den sker på. I grunden handlar det om att hjälpa parterna att själva finna lösningar på sina egna konflikter, genom att skapa mer konstruktiv kommunikation och lägga grunden för både ökad förståelse och framåtblickande överenskommelser.

Välkommen till ett nytt spännande år hos SFM!

January 29, 2022

SFM vill vara en förening som erbjuder sina medlemmar en plattform för att dela kunskap och tankar om medling och alternativ konflikthantering. Genom att mötas i dialog på nätverksträffar, inspirationsdagar och i andra sammanhang kan vi tillsammans utveckla och utvecklas. Tillsammans kan vi också påverka genom att bli en kraft i det offentliga samtalet om medling, t ex genom att lämna remissvar eller skriva artiklar.

Dags att bli medlem 2022

Vi går nu in i ett nytt verksamhetsår och medlemsavgiften uppgår även i år till 200 kr. Som medlem deltar du kostnadsfritt på våra nätverksträffar samt betalar ett lägre pris i SFM:s arrangemang och konferenser. Du kan betala medlemsavgiften via swish till nr: 123 198 87 65. Uppge där ditt namn och epost i meddelandefältet. Maila oss om du önskar kvitto: info@s-f-m.se

Tack vare medlemsavgifterna kan vi fortsätta att samla information, ha samtal kring, verka för och påverka i frågor som rör medling. Vi hoppas att du genom föreningen får mer kunskap och nya perspektiv om medling samt möjlighet att uppdatera dig om vad som är på gång inom området.Allt arbete i föreningen sker ideellt. Om du känner att du brinner för något ämne, vill skriva en artikel om medling eller på annat sätt engagera dig, så hör gärna av dig till styrelsen: info@s-f-m.se

Nätverksträff Medling vid brott 27 april: Översynen av brottsmedlingen i Sverige - vad gör vi nu?

January 23, 2022

27/4 kl. 18.00-20.00, online via Zoom. Alla som är intresserade av medling vid brott är välkomna.

Anmälningslänk

Svenskt Forum för Medling och Konflikthantering (SFM) bjuder in till nätverksträff online.

Brottsmedlingen har under lång tid varit en eftersatt verksamhet, den används i för liten utsträckning och satsas inte på från nationellt håll. Brottsmedlargruppen i SFM har därför genom en enkätundersökning tagit reda på hur medling i Sverige sett ut under 2021. Vår intention har varit, och är, att få en bild av brottsmedlingens omfattning för att sedan kunna använda underlaget i syfte att arbeta för en nationell samordning och tillsyn av medlingen.

Brottsmedlargruppen vill också veta vilka kommuner som aktivt erbjuder medling för att kunna informera dessa om vår översyn och vårt arbete kring bland annat nationell samordning och tillsyn av medlingen. Vi vill också erbjuda aktiva medlare ett frivilligt kontaktnät med andra medlare för kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Just detta nätverksmöte är ett steg i detta led för att försöka hitta vägar att kunna mötas som medlare med anledning av brott.

Under nätverksträffen presenterar vi rykande färska resultat från översynen vi gjort kring omfattningen av brottsmedling i Sverige under 2021. Vi delger också de tankar vi har om fortsatt arbete kring hur översynen ska användas och spridas.
Vi önskar också att ta del av era tankar och idéer kring hur det fortsatta arbetet kan se ut!

SFM Online nätverksträff 3 februari: Barnets röst i medlingsprocessen

January 18, 2022


Svenskt Forum för Medling och Konflikthantering (SFM) bjuder in till nätverksträff online.
Alla som är intresserade av familjemedling är välkomna.3 februari 2022 kl. 18.30 – 20:00, via Teams.

Anmälningslänk: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfOtMqBXuyeHB5j_Nl9scunxOWZJ7FquuA-iWfIOWzyMtk2EQ/viewform?usp=sf_link


Sista anmälningsdag: 26 januari 2022

Att arbeta med familjemedling innebär att man i kontakt med föräldrarna hjälper dem att hitta konstruktiva överenskommelser runt de gemensamma barnen. Dvs på ett plan är det en vanlig förlikningsprocess mellan parter som är oense. Samtidigt har de som är berörda av föräldrarnas överenskommelser, dvs barnen, rätt att göra sina röster hörda inför viktiga beslut som berör dem. Detta faktum har blivit än tydligare efter att Barnkonventionen blev svensk lag den 1 januari 2020.

Inom kommunal familjerätt har man ett pågående arbete för att involvera barnen på ett bra sätt i samband med samarbetssamtal, samt vårdnad-, boende-, umgängesutredningar. Barnens röster har genom åren fått ett allt större inflytande och blivit viktigare att väga in i de bedömningar och beslut som tas.
När det gäller själva medlingssitutionen så innebär den att medlaren är fri att utforma den på sitt eget sätt, vilket samtidigt innebär ett ansvar att uppmärksamma barnets tankar, vilket kan kan innebära en del utmaningar för medlaren.

• När i medlingsprocessen kan det passa att prata med barnet?
• Hur ska man tänka runt barnets ålder och mognad?
• Var ska man prata med barnet?
• Hur ska man prata med barnet? Vad är bra? Inte bra?
• I vilka situationer bör man inte prata med barnet?
• Hur hantera om man som medlare uppfattar att barnet alierat sig med ena föräldern och avvisar den andre? Eller kan det vara så att vissa barn har en stark koppling till den ena föräldern?

Vi tänker att detta blir en kväll med erfarenhetsutbyte och öppna diskussioner, delvis i mindre grupper.

Anmälan är gratis för er som redan är medlemmar i SFM för 2022, eller som väljer att bli medlemmar (200 kr).Betalning sker genom swish till nr: 123 198 87 65(maila oss om du önskar kvitto: info@s-f-m.se).Det går inte att betala med faktura.

Brottsmedlargruppen inom SFM gör just nu en översyn över Sveriges brottsmedling

January 18, 2022

Brottsmedlargruppen inom SFM gör just nu en översyn över Sveriges brottsmedling och följer upp den tidigare översynen gällande medling med anledning av brott som gjordes 2019: http://www.s-f-m.se/2020/nyheter/ivos-stallningstagande-till-sfm-klagomal-om-medlingsverksamhet/


Brottsmedlingen har under lång tid varit en eftersatt verksamhet. Den används i för liten utsträckning och satsas inte på från nationellt håll. Brottsmedlargruppen i SFM vill nu därför veta hur medling i Sverige ser ut år 2022 för att sedan kunna använda underlaget i syfte att jobba för en nationell samordning och tillsyn av medlingen.

Vi vill inom SFM även veta vilka kommuner som aktivt erbjuder medling för att kunna informera dessa om vår översyn och vårt arbete kring bland annat nationell samordning och tillsyn av medlingen.

Utöver detta vill vi också erbjuda aktiva medlare ett frivilligt kontaktnät med andra medlare för kunskaps- och erfarenhetsutbyte.
Enkäten är kort och fylls i av den som är ansvarig för medlingen i kommunen. Om medlare inte finns i kommunen så fylls enkäten i av chef eller annan representant.
Hör gärna av dig om du jobbar som medling med anledning av brott men inte fått ta del av enkäten: brottsmedling@s-f-m.se

Save the date (digitala nätverksträffar för medling vid brott)

December 1, 2021

Nätverksträffarna är till för att vara ett forum för att dela erfarenheter och också komma åt medlingens ”kärna”. Nätverksträffarna syftar till att ge en bild, inspiration och kunskap av vad medling vid brott är, nerven i det. Det kan också vara ett tema där polis och socialtjänst kan få mer kunskap om vad medling vid brott egentligen är. 

Nätverksträff:

”Min mest minnesvärda medling, vad hände egentligen i det slutna medlingsrummet?”
Anmälningslänk

Datum: 10/2 Kl. 18.00-20.00

Nätverksträff:

”Översynen av brottsmedlingen i Sverige- vad gör vi nu?”

Datum: 27/4 kl. 18.00-20.00
Anmälningslänk

Förlängd anmälningstid till Medlingens dag

November 14, 2021

Ny sista anmälningsdag till Medlingens dag är fredag 19 november! Anmäl dig här: https://lnkd.in/eqnpkzfS

Vi är många som i våra yrkesroller utmanas med konflikter. Oavsett om du är polis, pedagog, personalvetare, jurist, beteendevetare, socionom, psykolog eller på annat sätt arbetar i möten med människor, är det viktigt att ha bra verktyg för att hantera en infekterad konflikt. Vilka bakomliggande faktorer kan försvåra konflikten och vilka oanade möjligheter kan finnas för konfliktlösning? Välkommen till en dag av fördjupad kunskap, inspiration och nya möten. Alla som är intresserade av medling är varmt välkomna!

Program Medlingens dag!

October 29, 2021

Svenskt Forum för Medling och Konflikthantering är stolta över att anordna Medlingens dag!

Som medlare möter vi ofta personer som befinner sig i tvist med hög konfliktnivå. Vilka bakomliggande faktorer kan försvåra konflikten och vilka oanade möjligheter kan finnas för konfliktlösning? Välkommen till en dag av fördjupad kunskap, inspiration och nya möten. Vi är många som i våra yrkesroller utmanas med konflikter. Oavsett om du är polis, pedagog, personalvetare, jurist, beteendevetare, socionom, psykolog eller på annat sätt arbetar i möten med människor, är det viktigt att ha bra verktyg för att hantera en infekterad konflikt.

Alla som är intresserade av medling är varmt välkomna!



ANMÄL DIG HÄR

Plats: Klara Strand konferensanläggning, Klarabergsviadukten 90, Stockholm
Pris: 2460 kr (inkl lunch och fika)
Tid: 26 november, 8.30 - 17.00
Anmälan: Sista anmälningsdag 6 november

Shilan Caman - Våld i nära relationer
Shilan Caman är beteendevetare och forskare som har arbetat inom rättspsykiatrin under många år, men som numera arbetar med brott i nära relationer på Polismyndigheten. Som anknuten forskare vid Karolinska Institutet bedriver hon forskning om olika typer av våld, med huvudsakligt fokus på partnervåld. Som ett led i att bidra till utveckling av förebyggande arbete mot partnervåld är hon även verksam som styrelseledamot på Manscentrum. På sin fritid driver hon en populärvetenskaplig podcast vid namn Det Mörka Psyket tillsammans med rättspsykiatern Katarina Howner, en podcast som utforskar psykologiska fenomen bakom mänskliga beteenden.
Shilans huvudsakliga forskningsområden är upprepat och dödligt partnervåld, med särskilt fokus på vad som kännetecknar gärningspersonerna och omständigheterna för brotten. Hon har även intervjuat män som utövat partnervåld för att få en djupare inblick i hur de själva resonerar kring sitt våldsutövande, och vad som motiverar en beteendeförändring.
Shilan vill lyfta behovet av förståelse för olika typer av gärningspersoner och olika typer av partnervåld, samt utmaningar och aspekter att ha i åtanke när vid mötet med såväl våldsutsatta som våldsutövare.

Peter Weiderud - Religion i konflikt och fredsbyggande
Journalist och diplomat som arbetar med konfliktfrågor på FN-enheten på UD, som särskild rådgivare för religion i konflikt och fredsbyggande.
Har under snart 40 år arbetat i gränslandet mellan religion och konflikt, som generalsekreterare och ordförande för Kristna fredsrörelsen, talskrivare för utrikesministern, utrikeschef för Svenska kyrkan, utrikespolitisk chef för Kyrkornas Världsråd, ordförande för Broderskapsrörelsen/socialdemokrater för Tro och Solidaritet och chef för Sveriges dialoginstitut i Alexandria. Har arbetat med den religiösa dialogen i Cypernkonflikten sedan 2009.
Hur kan religion bli en del av lösningen snarare än del av problemet i konflikt?

Anna Lytsy och Christina Bergenstein - Barn som tvingas välja bort en förälder
Anna Lytsy, frilansjournalist och författare med över 25 års erfarenhet.
Christina Bergenstein, brottmåls- och familjerättsadvokat sedan 20 år, delägare i Advokatfirman SSW.
Föräldraalienation innebär att ett barn tar avstånd från en förälder, utan att det finns några sakliga skäl för avståndstagandet, som sker på grund av den andra förälderns påverkan. Den internationella expertisen är enig om att föräldraalienation är psykisk barnmisshandel. Föräldraalienation tar också mycket stora resurser i anspråk hos framför allt socialtjänsten och i domstolarna.
Det finns avsevärd kunskap om föräldraalienation, men ytterst begränsad sådan i Sverige, trots ett mycket stort behov av främst identifikations- och interventionsredskap.
Anna Lytsy och Christina Bergenstein kommer att tala utifrån sin bok ”Barn som tvingas välja bort en förälder. Föräldraalienation i Sverige: fakta, rättsregler, erfarenheter”, utgiven på Norstedts Juridik 2019.

Annika Rejmer - Vem hamnar i svåra tvister?
Fil. dr i rättssociologi, docent, Juridiska institutionen Uppsala universitet.
Hennes forskningsområden är rättssociologi, normer som samhälleliga styrmedel samt familje-, social- och straffrätt med särskilt fokus på socialtjänstens och domstolarnas handläggning av barnrelaterade frågor.
Annika har under lång tid följt vilka föräldrar vi finner i vårdnadstvister och hur tvisterna påverkar barnen. Hon ger oss under Medlingens dag en inblick i vad hon funnit och vad hon i sin aktuella forskning om medling ser som fördelar och risker med medling.
Forskning visar att långvariga och djupa föräldrakonflikter innebär stora påfrestningar för barn. Den psykiska ohälsan har ökat hos barn de senaste åren. Enligt BRIS rör ca en fjärdedel av de kontakter de har med barn samtal där barnen beskriver att de mår dåligt och känner oro på grund av familj och familjekonflikter. Många gånger innebär en tvist i domstol en långvarig känslomässig påfrestning för barn, enligt en rapport avseende projektet High-conflict families of divorce, finansierat av Vetenskapsrådet. Annika Rejmer påvisar också att barn som varit utsatta för långa tvister har kraftigt förhöjd risk att utveckla psykisk ohälsa.
Även föräldraförmågan påverkas av att befinna sig i dessa långvariga tvister. Enligt tidigare nämnda studie uppger 60 procent av föräldrar i vårdnadstvister att de lider av konstant eller daglig stress på grund av vårdnadstvisten. Därutöver uppger 40 procent att de lider av nedstämdhet, oro, sömnproblem och 25 procent att de lider av ångest eller depression, symptom som de relaterar till tvisten.

Internationell forskning visar sedan flera år att medling i mål om vårdnad, boende och umgänge som sätts in i ett tidigt skede leder till att konflikten kan läggas åt sidan snabbare. Det var bland annat därför som en ny bestämmelse i föräldrabalken om förfarandet infördes genom vårdnadsreformen 2006. Hur har det lyckats?

Tack till medverkande vid nätverksträffen 6/10

October 7, 2021

Nätverksträffen gällande medling med anledning av brott som gick av stapeln igår
innehöll givande diskussioner och goda erfarenhetsutbyten.

Vi började kvällen med att lyssna till Emmelie Michael, medlare vid Uppsala Medlingsverksamhet. Hon höll en kortare presentation i vilken det lyftes hur medling går till, var ärenden främst inkommer ifrån samt funderingar kring:

  • Åklagarnas rättsPM har upphävts
  • Socialstyrelsen verkar ha tappat bort medling?
  • IVO vill inte genomföra tillsyn
  • Politiken är ointresserad
  • Hur nå polis, socialtjänst och ev. skola på bästa vis?
  • Lottie Wahlins avslutande tankar om vad som behöver göras för att få fart på
    medlingen igen, från föregående nätverksträff som SFM höll, nämndes:

  • Ett politiskt intresse
  • Nationell samordnare
  • Ökad kunskap inom rättsväsendet, skola, kommuner och allmänhet
  • Medling på schemat på universitet och högskolor
  • Medieintresse
  • och såklart SAMVERKAN
  • Efter detta följde intressanta diskussioner medlare emellan. Bland annat delande av rutiner, tips på hur att öka ärendeinflödet och hur att göra för att få igång bästa
    samverkan.

    En inspirerande och viktig kväll för oss som är intresserade av medling med anledning av brott.

    Tack till alla som medverkade

    September 25, 2021

    SFM tackar de medverkande på nätverksträffen “Medling vid brott – fördelar utifrån ett brottsofferperspektiv” med Lottie Wahlin. 

    En härlig samling medlingsintresserade från Luleå i norr till Varberg i söder samlades under kvällen för att ta del av Lotties gedigna erfarenhet och forskning inom området.  

    Lottie tog oss igenom medlingens historia i Sverige som startade 1987 fram till hur det ser ut i dag. 

    2002-Medlingslagen kom. 

    2003–2007-Uppdrag till BRÅ att utveckla medlingen. 

    2008-Medlingen blev ett kommunalt obligatorium.   

    Vid Socialstyrelsens översyn 2012 kan man se att karaktären på medlingsärendena ändrats. Det har gått mot allvarligare brott, äldre gärningspersoner och fler brott mot person jämfört med hur det var under BRÅ's uppdragstid.  Lottie presenterade även resultaten från studien "Medling vid brott; en enhetlig svensk modell?" från 2016. Studien visar b la på att medling vid brott minskar i Sverige. Och att medlingens karaktär har gått från att vara ideologisk till att användas mer som en åtgärd.  

    Vi fick också ta del av forskningsresultat kring de goda resultat som medlingen ger för gärningspersonen kring minskade återfall, minskad stigmatisering och ett ökat förtroende för rättsväsendet. Även för den brottsutsatta visar forskning på vinster med medling; de är mindre rädda, arga och mer nöjda, det minskar PTSD symtom och främjar läkningen.  

    Slutligen delgav Lottie sina tankar om vad som behöver göras för att få fart på medlingen igen. Det behövs; ett politiskt intresse, nationell samordnare, ökad kunskap inom rättsväsendet, skola, kommuner och allmänhet, medling på schemat på universitet och, medieintresse och såklart samverkan.  

    Under och efter föreläsningen lämnades utrymme till reflektioner och frågor. Engagemanget var stort och många tankar lyftes. Precis som det ska vara när temat engagerar.  

    Stärkta ska vi nu fortsätta vårt arbete med att få fart på medling i Sverige igen! 

    Välkommen till nätverksträff online: Lagändringar som kan påverka familjemedling.

    August 26, 2021

    Alla som är intresserade av familjemedling är välkomna. 5 oktober 2021 kl. 18.30 – 20:00, Via Teams
    Anmäl dig här: https://forms.gle/sjNYCAPH9hzryWez6

    I år träder en lång rad lagförändringar i kraft som berör barn och familj. Under kvällen ska vi diskutera ett axplock av dessa. Syftet är att vi som på olika sätt arbetar med familjemedling, eller är intresserade av familjemedling, ska diskutera innehållet i förändringarna och utbyta tankar. Bland annat kommer följande nyheter behandlas:

    - Föräldrar måste delta i ett informationssamtal hos socialnämnden innan de framställer ett yrkande om vårdnad, boende eller umgängeDomstolen ska inte få ta upp ett yrkande om vårdnad, boende eller umgänge om inte föräldern har deltagit i ett informationssamtal.

    Förslaget är intressant och väcker många frågor, bland annat vilka som kommer att hålla dessa informationssamtal och hur väl de känner till medling som en väg till goda lösningar för barnet? Kommer informationssamtal, som inte är inriktade på konfliktlösning, i tillräckligt hög utsträckning att uppnå sitt syfte?

    - Det ska framgå av lagen att en medlare ska ha relevant utbildning och yrkeserfarenhet och vara lämplig för uppdraget

    Det är enligt regeringen inte lämpligt att uppställa krav på specifik kompetens. Låt oss diskutera hur vi ser på detta!

    - Det införs ett nytt brott, barnfridsbrott, som innebär att det blir straffbart att utsätta ett barn för att bevittna vissa brottsliga gärningar, såsom vålds- och sexualbrott, i nära relation.Straffet föreslås vara fängelse i högst två år. Är brottet grovt döms för grovt barnfridsbrott till fängelse i lägst nio månader och högst fyra år.

    På vilket sätt kan detta komma att påverka medling?

    En länk till de aktuella propositionerna hittar ni här.

    Anmälan är gratis för er som redan är medlemmar i SFM, eller som väljer att bli medlemmar (200 kr). Betalning sker genom swish till nr: 123 198 87 65(maila oss om du önskar kvitto: info@s-f-m.se).Det går inte att betala med faktura.

    Anmäl dig här: https://forms.gle/sjNYCAPH9hzryWe

    Program Medlingens dag 26 november 2021!

    July 4, 2021

    Svenskt Forum för Medling och konflikthantering bjuder in till Medlingens dag i Stockholm, 26 november 2021

    Temat för dagen är “Utmaningar för medlaren”.

    Anmäl dig här

    Sista anmälningsdag 25 oktober

    Som medlare möter vi ofta personer som befinner sig i tvist med hög konfliktnivå. Det kan också finnas tecken på att tvisten föregåtts av någon kris i familjen eller andra bakomliggande svårigheter hos de involverade. Att i denna situation på bästa sätt hjälpa parterna i konflikten att återta ansvaret för situationen eller att hitta lösningen av sakfrågorna kan vara en utmaning för medlaren. Ibland är utmaningen större och kan vara knuten till parternas personlighet eller psykisk ohälsa.

    Vår ambition är att göra eventet fysiskt på plats i Stockholm. Om detta inte skulle vara genomförbart på grund av pandemin så kommer vi att ställa om till en digital konferens. Deltagaravgiften kommer då att reduceras retroaktivt

    Vi presenterar nu stolt programmet (mer tillkommer). Håll dig uppdaterad på våra kanaler för kontinuerlig information om föreläsare och mer information om dagen.

    Shilan Caman

    Shilan Caman är beteendevetare och forskare som har arbetat inom rättspsykiatrin under många år. Som anknuten forskare vid Karolinska Institutet bedriver hon forskning om olika typer av våld, med huvudsakligt fokus på partnervåld. Som ett led i att bidra till utveckling av förebyggande arbete mot partnervåld är hon även verksam som styrelseledamot på Manscentrum. På sin fritid driver hon en populärvetenskaplig podcast vid namn Det Mörka Psyket tillsammans med rättspsykiatern Katarina Howner, en podcast som utforskar psykologiska fenomen bakom mänskliga beteenden.

    Shilans huvudsakliga forskningsområden är upprepat och dödligt partnervåld, med särskilt fokus på vad som kännetecknar gärningspersonerna och omständigheterna för brotten. Hon har även intervjuat män som utövat partnervåld för att få en djupare inblick i hur de själva resonerar kring sitt våldsutövande, och vad som motiverar en beteendeförändring.Shilan vill lyfta behovet av förståelse för olika typer av gärningspersoner och olika typer av partnervåld, samt utmaningar och aspekter att ha i åtanke när man möter en våldsutsatt respektive våldsutövare. T.ex. en våldsutövare med psykopatiska och manipulativa drag som är talför och sansad och kan vara lättare och behagligare att jobba med jämfört en person som varit utsatt under en längre tid och befinner sig i kris (som då kan upplevas som besvärlig och intensiv).

    Anna Lytsy och Christina Bergenstein

    Anna Lytsy, frilansjournalist och författare med över 25 års erfarenhet.Christina Bergenstein, brottmåls- och familjerättsadvokat sedan 20 år. Delägare i Advokatfirman SSW.

    Föräldraalienation innebär att ett barn tar avstånd från en förälder, utan att det finns några sakliga skäl för avståndstagandet, som sker på grund av den andra förälderns påverkan. Den internationella expertisen är enig om att föräldraalienation är psykisk barnmisshandel. Föräldraalienation tar också mycket stora resurser i anspråk hos framför allt socialtjänsten och i domstolarna.Det finns avsevärd kunskap om föräldraalienation, men ytterst begränsad sådan i Sverige, trots ett mycket stort behov av främst identifikations- och interventionsredskap.Anna Lytsy och Christina Bergenstein kommer att tala utifrån sin bok ”Barn som tvingas välja bort en förälder. Föräldraalienation i Sverige: fakta, rättsregler, erfarenheter”, utgiven på Norstedts Juridik 2019.Länk till boken: https://bit.ly/3wkFsp0

    Annika Rejmer

    Fil. dr i rättssociologi, docent, Juridiska institutionen Uppsala universitetHennes forskningsområden är rättssociologi, normer som samhälleliga styrmedel samt familje-, social- och straffrätt med särskilt fokus på socialtjänstens och domstolarnas handläggning av barnrelaterade frågor.

    Annika har under lång tid följt vilka föräldrar vi finner i vårdnadstvister och hur tvisterna påverkar barnen. Hon inleder medlingens dag med att ge oss en inblick i vad hon funnit och vad hon i sin aktuella forskning om medling ser som fördelar och risker med medling.

    Forskning visar att långvariga och djupa föräldrakonflikter innebär stora påfrestningar för barn.Den psykiska ohälsan har ökat hos barn de senaste åren. Enligt BRIS rör ca en fjärdedel av de kontakter de har med barn samtal där barnen beskriver att de mår dåligt och känner oro på grund av familj och familjekonflikter.Många gånger innebär en tvist i domstol en långvarig känslomässig påfrestning för barn, enligt en rapport avseende projektet High-conflict families of divorce, finansierat av Vetenskapsrådet. Annika Rejmer påvisar också att barn som varit utsatta för långa tvister har kraftigt förhöjd risk att utveckla psykisk ohälsa.Även föräldraförmågan påverkas av att befinna sig i dessa långvariga tvister. Enligt tidigare nämnda studie uppger 60 procent av föräldrar i vårdnadstvister att de lider av konstant eller daglig stress på grund av vårdnadstvisten. Därutöver uppger 40 procent att de lider av nedstämdhet, oro, sömnproblem och 25 procent att de lider av ångest eller depression, symptom som de relaterar till tvisten.

    Internationell forskning visar sedan flera år att medling i mål om vårdnad, boende och umgänge som sätts in i ett tidigt skede leder till att konflikten kan läggas åt sidan snabbare. Det var bland annat därför som en ny bestämmelse i föräldrabalken om förfarandet infördes genom vårdnadsreformen 2006. Hur har det lyckats?

    SFM tackar de medverkande på nätverksträffen "Medling vid brott – med fokus på framgångsfaktorer för att öka medlingsinflödet”.

    May 6, 2021

    SFM tackar de medverkande på nätverksträffen “Medling vid brott – med fokus på framgångsfaktorer för att öka medlingsinflödet”.

    Det var trevligt att se medlare från olika geografiska platser i det digitala rummet, och att utbyta erfarenheter.

    Kvällen inleddes med att Calle Rönnbäck, samordnare och medlare på Uppsala ungdomsjour, berättade om ett nytt förfarande för att nå fram till unga som begår brott i skolan. Kontentan är att det finns fler ingångar än via polisen och socialtjänsten för att få medlingsärenden, tex skolan och fritidsgårdar. Fördelarna är många:

    • Fler medlingsärenden!

    • Snabbare processer från brott till medling (i de flesta fall)

    • Stressreducerande

    • Ökad tillgänglighet

    • Ökad samverkan och större kontaktnät

    • Möjlighet till konsultation

    • Stöd till flera

    Rönnbäck beskrev hur de arbetar med egna remisser där polisanmälda brott är en ”ribba” för karaktären på ärenden.

    Därefter lämnades utrymme för frågor och diskussion med fokus på tips till varandra - medlare till medlare. Rönnbäcks tankar om socialt arbete var en bra utgångspunkter för diskussion: ”Vad säger vi att vi gör? Gör vi det vi säger att vi gör? Gör det någon skillnad?”

    SFM Online nätverksträff 22 september: Medling vid brott- fördelar utifrån ett brottsofferperspektiv