May 7, 2024
Alla som var med fick möjlighet att berätta om hur brottsmedlingen fungerar i deras respektive kommuner. Många medlare brottas med att få in ärenden och att göra medlingen känd och prioriterad.
Ett inspirerande exempel från Höglandet kom upp: En gemensam rutin kring ärendeinflödet som flera kommuner delar där medlingsbara ärenden per automatik skickas in.
I Södertälje och Västervik sker mycket av medlingen i skolan, fördelen då är att konflikterna hanteras i ett tidigt skede.
Behovet av en nationell samordning av brottsmedlingen och medlingsutbildning lyftes av flera deltagare. Ett påverkansarbete pågår kring detta av medlare från Södertälje, Uppsala och Stödcentrum Nordväst.
På en träff med justitie- och socialministrarna påtalades behovet av nationell samordning, ministrarna lyssnade noga på det som framfördes.
Det pågår också en hel del nätverkande i landet där man ger varandra stöd, tips och inspiration. På mötet diskuterades hur brottsmedlarnätverket ska kunna mötas, kommunicera med varandra och dela inspiration.
Medlingens dag kommer framöver genomföras varje år. Detta år sker i år den fredag 15 november. Förslag på föreläsare och ämnen lämnas till info@s-f-m.se
Det är upplyftande att vi är många som engagerar oss i brottsmedlingens överlevnad. Brottsmedlargruppen tackar så mycket för ett engagerat och inspirerande möte!
September 26, 2023
Är samarbetssamtal och medling olika saker eller handlar det egentligen om samma sak? Är framgångsfaktorerna i samtalen olika beroende på om det är samarbetssamtal eller medling?
Hur mycket betyder det att föräldrar söker frivilligt till samtalen alternativt om domstolen beslutat om dem? Hur påverkar timing? Hur får barnens röst sin plats i samtalen? Hur påverkar samtalsledarens bakgrund lösningarna? Hur dokumenteras överenskommelserna?
Bernt Wahlsten har nyligen utkommit med boken ”Vad är samarbetssamtal och hur gör man? - En liten introduktion till familjemedling”. Koppla upp i vårt digitala nätverksmöte den 4 oktober kl 18.30 och lyssna på Bernt och diskutera frågor på detta tema!
Bernt Wahlsten är familjerättssocionom och har arbetat med familjerätt sedan 1979. Han var ordförande i yrkesföreningen Familjerättssocionomernas Riksförening från bildandet 1996 fram till 2002. Bernt har sedan dess regelbundet hållit grundkurser i samarbetssamtal för familjerättssocionomer, undervisat vid Domstolsverkets utbildningar för domare, och var under åren 2009–2018 även kursansvarig för fördjupningsutbildningarna i samarbetssamtal samt vårdnadsutredningar vid Ersta Sköndals högskola i Stockholm.
Vad? Familjemedlargruppen inom SFM bjuder in till digital nätverksträff
När? 4 oktober kl 18.30 (Sista anmälningsdag 3 oktober)
Hur? Träffen sker via Teams och länken skickas ut till anmälda dagen innan träffen. Anmälan är gratis för er som redan är medlemmar i SFM, eller som väljer att bli medlemmar (200 kr). Betalning sker genom swish till nr: 123 198 87 65 (uppge epost för att ta del av våra utskick). Maila oss om du önskar kvitto: info@s-f-m.se
Det går inte att betala med faktura.
September 26, 2023
Brottsmedlargruppen bjuder in till en spännande nätverksträff i tre delar:
Vi gästas av Anna Rypi, Universitetslektor i sociologi och socialt arbete på Lunds universitet, som kommer att prata om brottsutsattas upplevelser av medling utifrån hennes tidigare studier. Anna har forskat kring brottsutsatthet och medling vid brott och är medförfattare till boken "Medlingens moral, emotioner och mångfald".
Vi lyssnar sedan tillsammans på en intervju med en brottsutsatt som beskriver sitt deltagande i en medlingsprocess.
Vi avslutar träffen med en gruppdiskussion kring brottsutsattas möjligheter och rättigheter samt medlarens ansvar att tillgodose brottsutsattas behov.
Vad? Brottsmedlargruppen inom SFM bjuder in till digital nätverksträff med gäst Anna Rypi.
När? Den 19 oktober 2023, klockan 10.00-11.30 (Sista anmälningsdag onsdag 18 oktober)
Hur? Träffen sker via Teams och länken skickas ut till anmälda dagen innan träffen. Anmälan är gratis för er som redan är medlemmar i SFM, eller som väljer att bli medlemmar (200 kr). Betalning sker genom swish till nr: 123 198 87 65 (uppge epost för att ta del av våra utskick). Maila oss om du önskar kvitto: info@s-f-m.se Det går inte att betala med faktura.
Varmt välkomna!
April 20, 2023
Vi gästas av familjemedlare Cecilia Granberg, som även arbetar som kvalitetssamordnare vid Luleå tekniska universitet. Cecilia har lång erfarenhet som medlare samt som verksam inom nationella och internationella medlingsföreningar.
Vid denna digitala nätverksträff erbjuds en internationell utblick över forskning, metoder och praktisk tillämpning vid barnsamtal för att därefter landa i svensk kontext. Cecilia kommer att dela med sig av erfarenheter från barnsamtal där risker och möjligheter kommer att belysas. Särskilt fokus kommer att läggas vid metoden Child-Inclusive Mediation, som visat goda resultat i en longitudinell studie.
I slutet finns möjlighet att ställa frågor och dela erfarenheter av barnsamtal.
Vad? Familjemedlingsgruppen inom SFM bjuder in till digital nätverksträff med gäst familjemedlare Cecilia Granberg
När? Den 4 maj 2023, klockan 18.00-19.30. Sista anmälningsdag 2 maj
Hur? Träffen sker via Teams och länken skickas ut till anmälda dagen innan träffen. Anmälan är gratis för er som redan är medlemmar i SFM, eller som väljer att bli medlemmar (200 kr). Betalning sker genom swish till nr: 123 198 87 65 (uppge epost för att ta del av våra utskick). Maila oss om du önskar kvitto: info@s-f-m.se Det går inte att betala med faktura.
August 23, 2022
Svenskt Forum för Medling och Konflikthantering (SFM) bjuder in till nätverksträff i Stockholm.
Förmågan att uppmärksamt, fokuserat, och utan förutfattade meningar lyssna på andra människor är en helt avgörande förmåga för den som medlar i konflikter. Men aktivt lyssnande kan vara svårt - och forskning visar att övning ger färdighet.
SFM arrangerar därför en praktiskt inriktad färdighetsträning av aktivt lyssnande, med psykologen och fredsforskaren Karen Brounéus. Karen Brounéus är en ledande forskare inom studier av försoningsprocesser efter inomstatliga konflikter, tränare i mindfulness, och har under flera år undervisat i aktivt lyssnande, inom ramen för bland annat kursen Negotiation and Mediation in Practice (Uppsala Universitet).
Under workshopen kommer vi att få öva oss praktiskt i färdigheten att lyssna aktivt, och reflektera över hur vi kan bli bättre lyssnare. Denna workshop är också en möjlighet att bygga nätverk: att träffa andra med erfarenhet eller intresse av medling och dela erfarenheter.
Tisdag 13 september, 2022, 17.00-19.00
Lokal: O'Learys, Storgatan 27, Östermalm, Stockholm
Kostnad: 210 (för medlemmar) inkluderar dryck och lättare tilltugg (veg)Sista anmälningsdag: 9 september 2022
Anmäl dig här: Nätverksträff Aktivt lyssnande i Stockholm13 september (google.com)
Anmälan förutsätter att du är medlem i SFM 2022 eller att du väljer att bli medlem (200 kr).
Betalning av medlemsskap sker genom swish till nr: 123 198 87 65
(maila oss om du önskar kvitto: info@s-f-m.se).
Det går inte att betala med faktura.
Kostnad för workshopen (för alla som är medlemmar) är 210 kr och inkluderar dryck och lättare tilltugg (veg).
Sista anmälningsdag: 8 september 2022.
Betalning av workshop sker genom swish till nr: 123 198 87 65
May 9, 2022
Under en kväll i början av maj var vi ett gäng medlare som kopplade upp oss för att prata om vad medlarens egna inre påverkar i och påverkas av medling.
Gert Nilsson Eldrimner, advokat och medlare, lyfte frågorna om behovet av att vara medvetna om att våra egna inre processer, våra personliga erfarenheter och reaktioner kan påverka en medling.
Gert hänvisar bland annat till artikeln ”Implicit bias and the illusion of mediator neutrality” av Carol Izum i Journal of Law and Policy 2010. Hon skriver där bl a “För att upprätthålla neutralitet måste medlare vara medvetna om sina antaganden, fördomar och bedömningar av deltagarna i processen, särskilt i de fall där de har starka reaktioner på en av parterna.” Författaren skriver vidare ”För att uppnå opartiskhet krävs att medlare har insikt i sina egna perspektiv och erfarenheter och (att förstå) vilken inverkan dessa har på deras relation med parterna i medlingen.”
Även sådant som att snegla på track record eller egen dagsform är sådant som kan påverka medlarens arbete bortom formell kompetens och metoder. Vi konstaterar i samtalet att arbetet med två medlare kan, om relationen är öppen och tillitsfull, möjliggöra medvetenhet om olika saker som kan påverka opartiskhet och neutralitet. För dem av oss som mest arbetar ensamma krävs medvetenhet – ”mindfulness”- om minor i vårt inre. Genom att ge oss själva tid till reflektion innan och efter medlingsarbete kan vi kanske bättre få syn på riskerna?
Under senare delen av kvällen talade vi också någon om hur medling påverkar medlaren. Att arbeta inom ett arbetsområde så sprängfyllt av känslor och som kan beröra barn och utsatta i brottsmedling kan vara slitsamt. Hur tar vi hand om oss själva och hur hanterar vi det utan att hårdna eller ta med oss erfarenheterna på ett skadligt sätt i fortsatt arbete? Nina Stenbom berättade om Per Isdal, psykolog och grundare av ATV (Alternativ till vold) som länge arbetat med våld och övergrepp som brukar säga att ”Alla behöver hitta sin lägereld”. Var finner vi vägar att bearbeta och fylla på med förtröstan och lugn? Vi talar om möjligheter till handledning och röster lyftes angående möjlighet för föreningen att kanske titta vidare på frågan att kanske kunna samordna något sådant i framtiden.
Förhoppningsvis fick kvällens deltagare några nya tankar att suga på runt sin egen person och medlingsarbetet. Vi tackar alla som deltog i samtalet!
April 27, 2022
Nätverksträffen inleddes med en presentationsrunda och bland deltagarna fanns flera olika yrkeskategorier och en stor geografisk spridning vilket var roligt och bidrog till olika perspektiv på samtalet. Därefter presenterades översynen av brottsmedlingen i Sverige som Brottsmedlargruppen i SFM under många månader arbetat med. Det har varit ett omfattande arbete (vill du ha resultatet av kartläggningen mejla brottsmedling@s-f-m.se). Därefter var det fri diskussion och erfarenhetsutbyte särskilt med fokus kring hur det fortsatta arbetet kan se ut. Tack igen till alla deltagare som gjorde nätverkskvällen så lyckad. Ni som deltog på nätverksträffen kommer imorgon att få ett mejlutskick med presentationen, information om hur ni kommer i kontakt med forskarna som skriver om medling med anledning av brott i antologin om medling och annan information från kvällen.
Brottsmedlargruppen vill också passa på att tacka alla kommuner som deltagit i denna kartläggning och vi uppskattar alla svar vi fått in. Det kan konstateras att många kommuner kämpar och försöker få till medling med anledning av brott och att flera kommuner arbetar för att öka samverkan och kunskapen om medling vilket är positivt.
February 10, 2022
Dagens nätverksträff hade mycket god uppslutning vilket visar på att det finns ett intresse av att nätverka. Kvällen bjöd på tre huvudtalare med lång medlingserfarenhet som delade med sig av några av sina mest minnesvärda medlingar som övriga deltagare sedan kunde reflektera kring. Det var ett lärorikt möte mellan engagerade medlare och medlingsintresserade från norr till söder i vårt land. Det är fantastiskt vilket utbyte av erfarenheter och inspiration en sådan här nätverksträff kan ge! Ett medskick: den mest minnesvärda ”medlingen” kan också vara ett förmöte. Tack till samtliga deltagare!
February 8, 2022
10/2 Kl. 18.00-20.00, online via Zoom. Alla som är intresserade av medling vid brott är välkomna.
Under denna nätverksträff kommer erfarna medlare att dela med sig av några av sina mest minnesvärda medlingar. Detta kan vara allt ifrån att det var den roligaste, allvarligaste, mest spännande eller bara den som fastnat kvar hos en mest.
Vi vill genom detta tema bjuda på medlingar som vi varit med om! Detta tänker vi ger en utökad förståelse, inspiration och kunskap om medling i praktiken.
Vi hoppas också att ni som deltar på nätverksträffen vill dela med er! Vi vill gärna att ni tänker på någon medling som ni upplever som minnesvärd, som vi kan få ta del av.
Om ni har personer inom er kommun som ni skulle vilja introducera i medling, bjud gärna med dem också. Skicka informationen och länken med anmälan till dem.
January 23, 2022
27/4 kl. 18.00-20.00, online via Zoom. Alla som är intresserade av medling vid brott är välkomna.
Svenskt Forum för Medling och Konflikthantering (SFM) bjuder in till nätverksträff online.
Brottsmedlingen har under lång tid varit en eftersatt verksamhet, den används i för liten utsträckning och satsas inte på från nationellt håll. Brottsmedlargruppen i SFM har därför genom en enkätundersökning tagit reda på hur medling i Sverige sett ut under 2021. Vår intention har varit, och är, att få en bild av brottsmedlingens omfattning för att sedan kunna använda underlaget i syfte att arbeta för en nationell samordning och tillsyn av medlingen.
Brottsmedlargruppen vill också veta vilka kommuner som aktivt erbjuder medling för att kunna informera dessa om vår översyn och vårt arbete kring bland annat nationell samordning och tillsyn av medlingen. Vi vill också erbjuda aktiva medlare ett frivilligt kontaktnät med andra medlare för kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Just detta nätverksmöte är ett steg i detta led för att försöka hitta vägar att kunna mötas som medlare med anledning av brott.
Under nätverksträffen presenterar vi rykande färska resultat från översynen vi gjort kring omfattningen av brottsmedling i Sverige under 2021. Vi delger också de tankar vi har om fortsatt arbete kring hur översynen ska användas och spridas.
Vi önskar också att ta del av era tankar och idéer kring hur det fortsatta arbetet kan se ut!
January 18, 2022
Svenskt Forum för Medling och Konflikthantering (SFM) bjuder in till nätverksträff online.
Alla som är intresserade av familjemedling är välkomna.3 februari 2022 kl. 18.30 – 20:00, via Teams.
Anmälningslänk: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfOtMqBXuyeHB5j_Nl9scunxOWZJ7FquuA-iWfIOWzyMtk2EQ/viewform?usp=sf_link
Sista anmälningsdag: 26 januari 2022
Att arbeta med familjemedling innebär att man i kontakt med föräldrarna hjälper dem att hitta konstruktiva överenskommelser runt de gemensamma barnen. Dvs på ett plan är det en vanlig förlikningsprocess mellan parter som är oense. Samtidigt har de som är berörda av föräldrarnas överenskommelser, dvs barnen, rätt att göra sina röster hörda inför viktiga beslut som berör dem. Detta faktum har blivit än tydligare efter att Barnkonventionen blev svensk lag den 1 januari 2020.
Inom kommunal familjerätt har man ett pågående arbete för att involvera barnen på ett bra sätt i samband med samarbetssamtal, samt vårdnad-, boende-, umgängesutredningar. Barnens röster har genom åren fått ett allt större inflytande och blivit viktigare att väga in i de bedömningar och beslut som tas.
När det gäller själva medlingssitutionen så innebär den att medlaren är fri att utforma den på sitt eget sätt, vilket samtidigt innebär ett ansvar att uppmärksamma barnets tankar, vilket kan kan innebära en del utmaningar för medlaren.
• När i medlingsprocessen kan det passa att prata med barnet?
• Hur ska man tänka runt barnets ålder och mognad?
• Var ska man prata med barnet?
• Hur ska man prata med barnet? Vad är bra? Inte bra?
• I vilka situationer bör man inte prata med barnet?
• Hur hantera om man som medlare uppfattar att barnet alierat sig med ena föräldern och avvisar den andre? Eller kan det vara så att vissa barn har en stark koppling till den ena föräldern?
Vi tänker att detta blir en kväll med erfarenhetsutbyte och öppna diskussioner, delvis i mindre grupper.
Anmälan är gratis för er som redan är medlemmar i SFM för 2022, eller som väljer att bli medlemmar (200 kr).Betalning sker genom swish till nr: 123 198 87 65(maila oss om du önskar kvitto: info@s-f-m.se).Det går inte att betala med faktura.
December 1, 2021
Nätverksträffarna är till för att vara ett forum för att dela erfarenheter och också komma åt medlingens ”kärna”. Nätverksträffarna syftar till att ge en bild, inspiration och kunskap av vad medling vid brott är, nerven i det. Det kan också vara ett tema där polis och socialtjänst kan få mer kunskap om vad medling vid brott egentligen är.
Nätverksträff:
”Min mest minnesvärda medling, vad hände egentligen i det slutna medlingsrummet?”
Anmälningslänk
Datum: 10/2 Kl. 18.00-20.00
Nätverksträff:
”Översynen av brottsmedlingen i Sverige- vad gör vi nu?”
Datum: 27/4 kl. 18.00-20.00
Anmälningslänk
October 7, 2021
Nätverksträffen gällande medling med anledning av brott som gick av stapeln igår
innehöll givande diskussioner och goda erfarenhetsutbyten.
Vi började kvällen med att lyssna till Emmelie Michael, medlare vid Uppsala Medlingsverksamhet. Hon höll en kortare presentation i vilken det lyftes hur medling går till, var ärenden främst inkommer ifrån samt funderingar kring:
Lottie Wahlins avslutande tankar om vad som behöver göras för att få fart på
medlingen igen, från föregående nätverksträff som SFM höll, nämndes:
Efter detta följde intressanta diskussioner medlare emellan. Bland annat delande av rutiner, tips på hur att öka ärendeinflödet och hur att göra för att få igång bästa
samverkan.
En inspirerande och viktig kväll för oss som är intresserade av medling med anledning av brott.
September 25, 2021
SFM tackar de medverkande på nätverksträffen “Medling vid brott – fördelar utifrån ett brottsofferperspektiv” med Lottie Wahlin.
En härlig samling medlingsintresserade från Luleå i norr till Varberg i söder samlades under kvällen för att ta del av Lotties gedigna erfarenhet och forskning inom området.
Lottie tog oss igenom medlingens historia i Sverige som startade 1987 fram till hur det ser ut i dag.
2002-Medlingslagen kom.
2003–2007-Uppdrag till BRÅ att utveckla medlingen.
2008-Medlingen blev ett kommunalt obligatorium.
Vid Socialstyrelsens översyn 2012 kan man se att karaktären på medlingsärendena ändrats. Det har gått mot allvarligare brott, äldre gärningspersoner och fler brott mot person jämfört med hur det var under BRÅ's uppdragstid. Lottie presenterade även resultaten från studien "Medling vid brott; en enhetlig svensk modell?" från 2016. Studien visar b la på att medling vid brott minskar i Sverige. Och att medlingens karaktär har gått från att vara ideologisk till att användas mer som en åtgärd.
Vi fick också ta del av forskningsresultat kring de goda resultat som medlingen ger för gärningspersonen kring minskade återfall, minskad stigmatisering och ett ökat förtroende för rättsväsendet. Även för den brottsutsatta visar forskning på vinster med medling; de är mindre rädda, arga och mer nöjda, det minskar PTSD symtom och främjar läkningen.
Slutligen delgav Lottie sina tankar om vad som behöver göras för att få fart på medlingen igen. Det behövs; ett politiskt intresse, nationell samordnare, ökad kunskap inom rättsväsendet, skola, kommuner och allmänhet, medling på schemat på universitet och, medieintresse och såklart samverkan.
Under och efter föreläsningen lämnades utrymme till reflektioner och frågor. Engagemanget var stort och många tankar lyftes. Precis som det ska vara när temat engagerar.
Stärkta ska vi nu fortsätta vårt arbete med att få fart på medling i Sverige igen!
August 26, 2021
Alla som är intresserade av familjemedling är välkomna. 5 oktober 2021 kl. 18.30 – 20:00, Via Teams
Anmäl dig här: https://forms.gle/sjNYCAPH9hzryWez6
I år träder en lång rad lagförändringar i kraft som berör barn och familj. Under kvällen ska vi diskutera ett axplock av dessa. Syftet är att vi som på olika sätt arbetar med familjemedling, eller är intresserade av familjemedling, ska diskutera innehållet i förändringarna och utbyta tankar. Bland annat kommer följande nyheter behandlas:
- Föräldrar måste delta i ett informationssamtal hos socialnämnden innan de framställer ett yrkande om vårdnad, boende eller umgängeDomstolen ska inte få ta upp ett yrkande om vårdnad, boende eller umgänge om inte föräldern har deltagit i ett informationssamtal.
Förslaget är intressant och väcker många frågor, bland annat vilka som kommer att hålla dessa informationssamtal och hur väl de känner till medling som en väg till goda lösningar för barnet? Kommer informationssamtal, som inte är inriktade på konfliktlösning, i tillräckligt hög utsträckning att uppnå sitt syfte?
- Det ska framgå av lagen att en medlare ska ha relevant utbildning och yrkeserfarenhet och vara lämplig för uppdraget
Det är enligt regeringen inte lämpligt att uppställa krav på specifik kompetens. Låt oss diskutera hur vi ser på detta!
- Det införs ett nytt brott, barnfridsbrott, som innebär att det blir straffbart att utsätta ett barn för att bevittna vissa brottsliga gärningar, såsom vålds- och sexualbrott, i nära relation.Straffet föreslås vara fängelse i högst två år. Är brottet grovt döms för grovt barnfridsbrott till fängelse i lägst nio månader och högst fyra år.
På vilket sätt kan detta komma att påverka medling?
En länk till de aktuella propositionerna hittar ni här.
Anmälan är gratis för er som redan är medlemmar i SFM, eller som väljer att bli medlemmar (200 kr). Betalning sker genom swish till nr: 123 198 87 65(maila oss om du önskar kvitto: info@s-f-m.se).Det går inte att betala med faktura.
Anmäl dig här: https://forms.gle/sjNYCAPH9hzryWe
May 6, 2021
SFM tackar de medverkande på nätverksträffen “Medling vid brott – med fokus på framgångsfaktorer för att öka medlingsinflödet”.
Det var trevligt att se medlare från olika geografiska platser i det digitala rummet, och att utbyta erfarenheter.
Kvällen inleddes med att Calle Rönnbäck, samordnare och medlare på Uppsala ungdomsjour, berättade om ett nytt förfarande för att nå fram till unga som begår brott i skolan. Kontentan är att det finns fler ingångar än via polisen och socialtjänsten för att få medlingsärenden, tex skolan och fritidsgårdar. Fördelarna är många:
• Fler medlingsärenden!
• Snabbare processer från brott till medling (i de flesta fall)
• Stressreducerande
• Ökad tillgänglighet
• Ökad samverkan och större kontaktnät
• Möjlighet till konsultation
• Stöd till flera
Rönnbäck beskrev hur de arbetar med egna remisser där polisanmälda brott är en ”ribba” för karaktären på ärenden.
Därefter lämnades utrymme för frågor och diskussion med fokus på tips till varandra - medlare till medlare. Rönnbäcks tankar om socialt arbete var en bra utgångspunkter för diskussion: ”Vad säger vi att vi gör? Gör vi det vi säger att vi gör? Gör det någon skillnad?”