Nyheter

Program Medlingens dag 26 november 2021!

July 4, 2021

Svenskt Forum för Medling och konflikthantering bjuder in till Medlingens dag i Stockholm, 26 november 2021

Temat för dagen är “Utmaningar för medlaren”.

Anmäl dig här

Sista anmälningsdag 25 oktober

Som medlare möter vi ofta personer som befinner sig i tvist med hög konfliktnivå. Det kan också finnas tecken på att tvisten föregåtts av någon kris i familjen eller andra bakomliggande svårigheter hos de involverade. Att i denna situation på bästa sätt hjälpa parterna i konflikten att återta ansvaret för situationen eller att hitta lösningen av sakfrågorna kan vara en utmaning för medlaren. Ibland är utmaningen större och kan vara knuten till parternas personlighet eller psykisk ohälsa.

Vår ambition är att göra eventet fysiskt på plats i Stockholm. Om detta inte skulle vara genomförbart på grund av pandemin så kommer vi att ställa om till en digital konferens. Deltagaravgiften kommer då att reduceras retroaktivt

Vi presenterar nu stolt programmet (mer tillkommer). Håll dig uppdaterad på våra kanaler för kontinuerlig information om föreläsare och mer information om dagen.

Shilan Caman

Shilan Caman är beteendevetare och forskare som har arbetat inom rättspsykiatrin under många år. Som anknuten forskare vid Karolinska Institutet bedriver hon forskning om olika typer av våld, med huvudsakligt fokus på partnervåld. Som ett led i att bidra till utveckling av förebyggande arbete mot partnervåld är hon även verksam som styrelseledamot på Manscentrum. På sin fritid driver hon en populärvetenskaplig podcast vid namn Det Mörka Psyket tillsammans med rättspsykiatern Katarina Howner, en podcast som utforskar psykologiska fenomen bakom mänskliga beteenden.

Shilans huvudsakliga forskningsområden är upprepat och dödligt partnervåld, med särskilt fokus på vad som kännetecknar gärningspersonerna och omständigheterna för brotten. Hon har även intervjuat män som utövat partnervåld för att få en djupare inblick i hur de själva resonerar kring sitt våldsutövande, och vad som motiverar en beteendeförändring.Shilan vill lyfta behovet av förståelse för olika typer av gärningspersoner och olika typer av partnervåld, samt utmaningar och aspekter att ha i åtanke när man möter en våldsutsatt respektive våldsutövare. T.ex. en våldsutövare med psykopatiska och manipulativa drag som är talför och sansad och kan vara lättare och behagligare att jobba med jämfört en person som varit utsatt under en längre tid och befinner sig i kris (som då kan upplevas som besvärlig och intensiv).

Anna Lytsy och Christina Bergenstein

Anna Lytsy, frilansjournalist och författare med över 25 års erfarenhet.Christina Bergenstein, brottmåls- och familjerättsadvokat sedan 20 år. Delägare i Advokatfirman SSW.

Föräldraalienation innebär att ett barn tar avstånd från en förälder, utan att det finns några sakliga skäl för avståndstagandet, som sker på grund av den andra förälderns påverkan. Den internationella expertisen är enig om att föräldraalienation är psykisk barnmisshandel. Föräldraalienation tar också mycket stora resurser i anspråk hos framför allt socialtjänsten och i domstolarna.Det finns avsevärd kunskap om föräldraalienation, men ytterst begränsad sådan i Sverige, trots ett mycket stort behov av främst identifikations- och interventionsredskap.Anna Lytsy och Christina Bergenstein kommer att tala utifrån sin bok ”Barn som tvingas välja bort en förälder. Föräldraalienation i Sverige: fakta, rättsregler, erfarenheter”, utgiven på Norstedts Juridik 2019.Länk till boken: https://bit.ly/3wkFsp0

Annika Rejmer

Fil. dr i rättssociologi, docent, Juridiska institutionen Uppsala universitetHennes forskningsområden är rättssociologi, normer som samhälleliga styrmedel samt familje-, social- och straffrätt med särskilt fokus på socialtjänstens och domstolarnas handläggning av barnrelaterade frågor.

Annika har under lång tid följt vilka föräldrar vi finner i vårdnadstvister och hur tvisterna påverkar barnen. Hon inleder medlingens dag med att ge oss en inblick i vad hon funnit och vad hon i sin aktuella forskning om medling ser som fördelar och risker med medling.

Forskning visar att långvariga och djupa föräldrakonflikter innebär stora påfrestningar för barn.Den psykiska ohälsan har ökat hos barn de senaste åren. Enligt BRIS rör ca en fjärdedel av de kontakter de har med barn samtal där barnen beskriver att de mår dåligt och känner oro på grund av familj och familjekonflikter.Många gånger innebär en tvist i domstol en långvarig känslomässig påfrestning för barn, enligt en rapport avseende projektet High-conflict families of divorce, finansierat av Vetenskapsrådet. Annika Rejmer påvisar också att barn som varit utsatta för långa tvister har kraftigt förhöjd risk att utveckla psykisk ohälsa.Även föräldraförmågan påverkas av att befinna sig i dessa långvariga tvister. Enligt tidigare nämnda studie uppger 60 procent av föräldrar i vårdnadstvister att de lider av konstant eller daglig stress på grund av vårdnadstvisten. Därutöver uppger 40 procent att de lider av nedstämdhet, oro, sömnproblem och 25 procent att de lider av ångest eller depression, symptom som de relaterar till tvisten.

Internationell forskning visar sedan flera år att medling i mål om vårdnad, boende och umgänge som sätts in i ett tidigt skede leder till att konflikten kan läggas åt sidan snabbare. Det var bland annat därför som en ny bestämmelse i föräldrabalken om förfarandet infördes genom vårdnadsreformen 2006. Hur har det lyckats?

Vill du vara med och bidra till ökad kunskap om barns delaktighet i medling?

June 19, 2021

Just nu pågår en enkätundersökning om barns rätt och möjligheter att komma till tals i medling enligt 6 kap. 18 a § föräldrabalken. Resultatet kommer att ligga till grund för en masteruppsats vid Juridiska institutionen, Uppsala universitet, samt för ett kapitel om medling och barns rättigheter i vårdnadstvister i en bok om medling och barns rättigheter som kommer att ges ut av Norstedts juridik.https://forms.gle/ZLXWSTMaHUd7KzjW8

Mot bakgrund av den pågående debatten om barns rätt och möjligheter att komma till tals i vårdnadsrelaterade tvister är syftet att samla in kunskaper från yrkesverksamma som har att tillämpa dem aktuella rättsreglerna. Medlares erfarenheter och reflektioner kan bidra till en bättre förståelse för hur barns delaktighet i medling fungerar i en praktisk kontext.

Alla svar kommer att behandlas så att respondenternas anonymitet bevaras och resultatet av enkäten kommer att presenteras på gruppnivå. Det kommer alltså inte vara möjligt att spåra enskilda respondenters svar.

Om du arbetar med familjemedling och vill delta i undersökningen, eller du har några frågor, är du varmt välkommen att skicka ett mail till hannah@finlay.nu. Enkäten tar cirka tio minuter att besvara. Din medverkan hade varit oerhört värdefull!

SFM Online nätverksträff 6 oktober: Medling vid brott – framgångsfaktorer för att öka medlingsinflödet

June 18, 2021

Svenskt Forum för Medling och Konflikthantering (SFM) bjuder in till nätverksträffonline.Alla som är intresserade av medling vid brott är välkomna.6 oktober 2021 kl. 17:30 – 19:30 ca, Via Zoom. Anmäl dig här: Nätverksträff 6 oktober Sista anmälningsdag 1/10.Vissa kommuner har fått stänga ner sina medlingsverksamheter medan andra har fått medlingen att blomstra under rådande pandemi. Vad har varit framgångsfaktorerna och fallgroparna?En diskussionskväll med utgångspunkt i hur kommuner kan öka medlingsinflödet.Under ledning av SFMs styrelse kommer vi att utbyta erfarenheter angående medling vid brott. Röster från praktiker kommer att prägla kvällen.Emmelie Michael, medlare vid Medlingsverksamheten i Uppsala kommun, ger lite egna exempel från verksamheten och nätverksträffen bjuder upp till att vi alla kan ge egna exempel från verksamheterna runt om i landet.Anmälan är gratis för er som redan är medlemmar i SFM, eller som väljer att blimedlemmar (200 kr). Betalning sker genom swish till nr: 123 198 87 65(maila oss om du önskar kvitto: info@s-f-m.se).Det går inte att betala med faktura.

Medling vid brott när parterna är över 21 år

June 4, 2021

SFM får in specifika förfrågningar från skolor, polis och socialtjänst där det finns parter som vill medla med anledning av brott men där de inte hittar en kommunal medlingsverksamhet som kan ta ärendet och därför kontaktar SFM för råd.

På sista tiden har det rört fall där parterna är över 21 år. SFM har försökt vara behjälpliga att hitta kommunala medlingsverksamheter som kan åta sig detta.

Det har visat sig finnas en begränsning nämligen åldern. De flesta kontaktade medlingsverksamheterna åtar sig inte ärenden när parterna är över 21 år även då parterna samtyckt till medling.

SFMs kommentar:

Kommuner hänvisar ofta till 5 kap 1 c § Socialtjänstlagen (2001:453) där det framgår att kommunerna ska sörja för medling när gärningspersonen är under 21 år. Det förfaller som att flertalet kommuner tolkar detta som att de inte ska verka för medling när parterna är över 21 år vilket vi i SFM anser är olyckligt. Lag (2002:445) om medling med anledning av brott (Medlingslagen) som också Socialtjänstlagen (2001:453) hänvisar till har ingen övre åldersbegränsning när medling får genomföras. Enda åldersbegränsningen är när gärningspersonen är under tolv år och då medling endast får ske om det föreligger synnerliga skäl (5 § 2 st. Medlingslagen). Det torde därför vara fritt fram för kommuner att erbjuda medling även där parterna är över 21 år förutsatt att förutsättningar för medling är uppfyllda enligt Medlingslagen. Ingen gärningsperson och brottsutsatt ska bli tvingade att mötas igen men heller inte bli förvägrade det om de önskar att medla.

SFM har fått förfrågan hur medlingsverksamheterna ska göra när parterna är över 21 år och bor i olika kommuner, eller om det är fler gärningspersoner som bor i olika kommuner och om det är flera brottsutsatta i olika kommuner. Vem är ansvarig att ta medlingsärendet då? Det behövs förtydligande och en gemensam linje. Det behövs ett forum där medling diskuteras och utvecklas.

SFM försöker nu få igång en dialog och samarbete över kommungränserna. I sammanhanget vill SFM tacka för god kontakt och snabba besked från eldsjälar i de kommunala medlingsverksamheterna SFM haft kontakt med. Alla tips SFM fått följs upp och kontaktas. SFM kommer när frågan är vidare utredd skriva en nyhet om läget.