SFM tackar de medverkande på nätverksträffen “Medling vid brott – med fokus på framgångsfaktorer för att öka medlingsinflödet”.
Det var trevligt att se medlare från olika geografiska platser i det digitala rummet, och att utbyta erfarenheter.
Kvällen inleddes med att Calle Rönnbäck, samordnare och medlare på Uppsala ungdomsjour, berättade om ett nytt förfarande för att nå fram till unga som begår brott i skolan. Kontentan är att det finns fler ingångar än via polisen och socialtjänsten för att få medlingsärenden, tex skolan och fritidsgårdar. Fördelarna är många:
• Fler medlingsärenden!
• Snabbare processer från brott till medling (i de flesta fall)
• Stressreducerande
• Ökad tillgänglighet
• Ökad samverkan och större kontaktnät
• Möjlighet till konsultation
• Stöd till flera
Rönnbäck beskrev hur de arbetar med egna remisser där polisanmälda brott är en ”ribba” för karaktären på ärenden.
Därefter lämnades utrymme för frågor och diskussion med fokus på tips till varandra - medlare till medlare. Rönnbäcks tankar om socialt arbete var en bra utgångspunkter för diskussion: ”Vad säger vi att vi gör? Gör vi det vi säger att vi gör? Gör det någon skillnad?”
Vill du lära dig mer om medling vid brott eller annan medling? Vill du få inblick i hur ett medlingsmöte går till? På Konfliktrådets hemsida kan du ta del av flera informationsfilmer. Följ länken nedan och klicka dig vidare på vad du vill se:Informationsvideos från Konfliktrådet
Svenskt Forum för Medling och Konflikthantering (SFM) bjuder in till nätverksträff online.5 maj 2021 kl. 17:30 – 19:30 ca, Via Zoom. Anmäl dig här: https://forms.gle/unC4bKWuAaHxDAyW8Vissa kommuner har fått stänga ner sina medlingsverksamheter medan andra har fått medlingen att blomstra under rådande pandemi. Vad har varit framgångsfaktorerna och fallgroparna?Lyssna till Calle Rönnbäck, samordnare och medlare på Uppsala ungdomsjour, som berättar om ett nytt sätt att nå fram till unga som begår brott i skolan. Det nya förfarandet som innebär att Uppsala ungdomsjour erbjuder skolor att remittera till medlingsverksamheten direkt (istället för att vänta på att ungdomar under 21 år erbjuds medling vid polisförhör) har genererat i många nya medlingsärenden. “Det är elevernas arbetsmiljö och viktigt att kunna lösa dessa konflikter tidigt”, säger Calle Rönnbäck.Anmälan är gratis för er som redan är medlemmar i SFM, eller som väljer att bli medlemmar (200 kr).Betalning sker genom swish till nr: 123 198 87 65(maila oss om du önskar kvitto: info@s-f-m.se).Det går inte att betala med faktura.
Det var roligt att se att det digitala formatet inte bara ska ses som ett nödvändigt ont på grund av corona utan faktiskt möjliggjorde goda samtal mellan engagerade personer från skilda professioner och olika landsändar!
Kvällen inleddes med att Jens Lindborg och Sebastian Wejedal som skrivit debattartikeln ”Barn far illa när tingsrätter avgör tvister om barn” berättade om bakgrunden till artikeln och sina reflektioner på temat.
Också Kristina Tollbäck, en av författarna till en av replikerna till artikeln, närvarande under nätverksträffen.
Diskussionen fokuserade bland annat på lämpligheten i att socialtjänsten är beslutfattare i barnmål samtidigt som de har i uppdrag att erbjuda föräldrarna samarbetssamtal. För att öka förutsättningarna för föräldrarna att komma överens inom ramen för medling konstaterades det att det finns ett behov av att separera medlingsfunktionen från beslutsfattande. Det betonades att socialtjänstens familjerätt behöver avsätta gott om tid för att lära känna barnet för att kunna beskriva barnet och dess samspel med föräldrarna och för att därigenom utreda barnets behov och vilja.
Det uttrycktes också att det finns ett behov av att representanter från socialtjänsten närvarar under huvudförhandlingen för att ge rätten uppdaterad information avseende barnets situation. Det konstaterades att kompetensen inom socialtjänsten i olika kommuner är ojämn, och att det behövs en utveckling av den kommunala familjerättsverksamheten. Ett förslag som togs upp är att familjerätten blir en mer självständig organisation, med ett större geografiskt upptagningsområde, som har mer resurser än idag. Diskussionen handlade också om hur man på bästa sätt får fram barnens behov och vilja. Det uttrycktes att det kan bli problematiskt om för många aktörer kommer i kontakt med barnen inom ramen för föräldrarnas konflikt.